Sniper

Cand pun ochiu pe luneta, curat tot de pe planeta. Nu chiar...

Absolut toata lumea a vazut cel putin un film artistic in care exista un sniper ce facea legea. Statea undeva departe, cocotat intr-un turn sau copac si se asigura ca nu misca nimic pe o distanta foarte mare cu ajutorul unei pusti cu luneta. Pornind de aici, cam toata aceasta lumea care a vazut cel putin un astfel de film cu sniperi si joaca airsoft mai mult sau mai putin activ isi va dori evident o pusca cu luneta si un post rezervat in loja de la etajul 10.

Buuun…

Sa incepem cat de cat de la capatul de sus. Ce este acela un sniper si cam ce-l defineste ?

Sniperul este o persoana antrenata sa ocheasca tinte aflate la distante mari si foarte mari cu precizie. Aceasta persoana opereaza singura sau in echipa de 2, separat de corpul unitatii principale pentru a pastra cat mai eficient contactul cu tinta si pentru asi asigura un oarecare grad de aparare.

O sa ma opresc din teoria chibritului in domeniul real si voi trece spre domeniul airsoft-ului. In lumea airsoft-ului cand auzim cuvantul sniper sau pusca cu luneta sau pur si simplu luneta, mintea ne zboara instant la acele pusti cu incarcare manuala prevazute cu luneta ce imita pustile de vanatoare sau militare si trag la distanta exorbitante.

Absolut toti jucatorii care vor sa se apuce de acest rol, au jucat sau inca joaca au gandit cel putin o data ca vor sta undeva in spatele terenului si vor macina echipele de asalt ale adversarilor. Trebuie sa recunosc ca exista un sambure de adevar in toata aceasta situatie DAR, un mare dar, in cele mai multe situatii jucatorii “sniper” au un mare dezavantaj in fata replicilor AEG (automatic electric gun).

Sa evidentiem umpic cam cele mai importante categorii de sniperi:

Replicile sniper cu functionare manuala. “Bolt Action”

Aceste replici sunt efectiv cireasa de pe tort al clasei sniper. Principiul lor de functionare este extraordinar de simplu imitand destul de bine un sniper manual din lumea reala. Avantajul acestor replici este chiar simplitatea de functionare, iar prin aceasta simplitate se pot obtine performante bune, in ceea ce priveste precizia de tragere, ceva mai usor decat in cazul replicilor electrice sau pe baza de gaz. In interior exista un arc care cu fiecare armare este comprimat iar cu fiecare apasare a tragaciului este eliberat generand presiunea necesara propulsarii bilelor afara din replica. Se pot obtine relativ usor viteze mari iar sunetul produs este destul de mic sau mai bine zis scurt. Putand fi usor camuflat de alte sunete inconjuratoare.

Replcile sniper cu functionare electrica. “DMR”

Aceste replici dupa cum spune de titlul se aseamana unui AEG. In interior existand o cutie cu mecanisme care cu ajutorul unui acumulator si a unui motor electric reuseste sa converteasca curentul electric in presiunea necesara propulsarii proiectilelor. Sunt ceva mai comfortabil de utilizat pe terenul de joc dar au fost puse intr-o clasa separata si anume DMR, ‘Designated Marksman Rifle”, va las sa va faceti de cap cu Google.
Aceste replici sunt mult mai greu de intretinut si de upgradat. Zgomotul produs in timpul functionarii este destul de distinctiv si de cele mai multe ori nu poate fi mascat cu usurinta. Dar totusi, cu fiecare apasa a tragaciului iese o bila. Nu mai trebuie armat de fiecare data si nu mai trebuie sa luam ochiul din luneta. Smecher !

Replicile sniper cu functionare pe baza de gaz. “Bolt Action sau DMR”

Aceste replici pot face parte fie din categoria celor manuale cat si din cele semiautomate. Problema lor de baza este strict principiul de functionare. Din pacate gazul nu este indeajuns de fiabil pentru a oferi precizia dorita. Exista totusi pe piata replici intr-atat de bibilite care totusi trag cat de cat drept si departe dar sunt mult prea scumpe de achizitionat, modificat si exploatat incat majoritatea utilizatorilor se orienteaza catre partea pe baza de arc. Zgomotul este scurt dar destul de puternic.

Acest topic se adreseaza intr-o foarte mare masura categoriei “Bolt Action”, a sniperelor pe baza de arc cu incarcare manuala, drept urmare voi continua la obiect.

Toti utilziatorii noi se gandesc ca odata ce isi vor achizitiona o replica sniper vor fi boieri la varful lantului trofic al airsoft-ului. Dragi jucatori de airsoft. Daca va achizitionati o pusca cu luneta in mod cert NU veti deveni instant vre-o vedeta nationala doar cu ajutorul replicii de airsoft.

De ce ?

Pentru ca rolul de sniper nu inseamna doar o pusca cu luneta. De altfel cum nici o categorie nu inseamna doar replica din dotare. Inseamna sa stapanesti insasi mentalitatea acelui rol. Rolul de sniper este intr-o foarte mare masura precum cel real.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un sniper ? Nu pot sa zic ca am ani grei in cine stie ce antrenamente in domeniu in schimb si mie imi plac filmele cu sniperi si in combinatie cu experianta in domeniul airsoft-ului pot concluziona urmatoarele recomandari:

– Sniperul trebuie sa aibe o cunoastere foarte buna a terenului si a locurilor prin care se circula intens si mai putin intens.

– Trebuie sa isi aleaga cele mai bune unghiuri de panda, prin care tinta va fi obligata sa intre in raza lui de actiune.

– Sa nu traga decat atunci cand este 100% sigur ca bila lui va ajunge la tinta.

– Sa isi asigure a doua bila. Daca prima bila nu isi atinge tinta, aceasta tinta sa nu poata riposta.

– Fiecare bila conteaza. Incarcatoarele au capacitate limitata si nu sunt foarte usor de schimbat.

– Camuflajul conteaza. Atata timp cat tinta nu reuseste sa identifice sniperul acesta are toate avantajele.

– Deplasarea pe teren trebuie sa fie extrem de atenta. Odata depistat sniperul, acesta nu are sanse mari de reusita.

Dupa toate aceste recomandari pot sa fac urmatoarea comparatie demonstrativa. Rolul de sniper este in mare parte tactica si strategie urmata de o replica decenta. Contrar simplitatii mecanismului, o replica sniper upgradata poate depasi usor 1000$. Componentele de precizie fac viata mult mai usoara utilizatorului din multe puncte de vedere.

O vorba umbla prin popor. “Un sniper bun trebuie sa isi cunoasca fiecare saiba din replica”. Adica cu alte cuvinte trebuie sa inteleaga pe deplin cum si de ce functioneaza replica lui de airsoft. Serios acum, sunt cateva suruburi, arcuri si subansambluri care si un copil de 5 ani va reusi fara probleme sa le inteleaga.

Cu timpul un sniper va intelge ca cele mai bune bile nu sunt toate bune… Exista maniaci care inainte de fiecare joc isi spala bilele, le cern prin site speciale si le manipuleaza cu o grija extraordinara sa nu cumva vre-un strop sau urma de grasime sa le pateze. Din punctul meu de vedere nu sunt maniaci ci pur si simplu cautatori de performante. Este foarte greu ca un sniper sa rivalizeze cu un AEG. Asadar, incearca in permanenta sa isi pastreze o performante buna in ceea ce priveste precizia sa asigure reusita fiecarei bile.

Voi face o afirmatie pe care multi o vor contesta. In ceea ce priveste distanta si precizia, orice sniper poate avea un AEG echivalent, care ghici ce, trage si AUTO. Datorita limitarilor legale sniperul va beneficia de viteze mai mari existand astfel sansa ca distantele de angajare sa se mareasca si ele, dar nu va lasati pacaliti de aceasta afirmatie.

Un sniper capabil, se realizeaza in timp, posibil cu investitii substantiale de bani, posibil cu perioade lungi de timp petrecut in optimizare si asa mai departe. Multi aleg rolul de sniper fara sa inteleaga in ce consta acesta defapt crezand ca sparg muntii in doua, macinand jucatorii de la distante aparent sigure. Adevarul este ca pana acolo este cale luuunga.

9 Comments on “Sniper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + three =