Sfanta bila

Trecand peste toate caracteristicile si substraturile sportului numit airsot, putin cunosc (sau isi dau seama) despre esenta ce face airsoft-ul sa fie… airsoft. ADN-ul acestui miraculos fenomen ce ne-a permis sa pasim cu pasi timizi spre “salbaticie” si sa lasam in urma siguranta caminului este reprezentat de simpla bila.

Toate asa zisele replici de airsoft sunt replici de airsoft datorita proiectilelor cu care acestea functioneaza si a vitezei acestor proiectile. Proietilele de airsoft sunt sfere din materiale plastice de mici dimensiuni si cu greutati asemanatoare excrementelor unei muste supraponderale.

Deci, totul este strans legat de viteza proiectilului si greutatea lui. Exista o ecuatie matematica ce permite calculul energiei rezultate de proiectilul aflat in miscare. Acceasta ecuatie ne va spune ce putere va avea replica de fata si ne va permite sa deducem daca este airsot sau daca face parte din categoria armelor letale, fara praf de pusca.

Asadar, ca airsoft-ul sa fie airsot, bilele trebuie sa fie din plastic iar viteza acestor bile sa fie relativ mica. Cine zice ?… Bunul simt. Daca indesi o bila de airsoft intr-o pusca cu alice (presupunand ca e de 6 mm), acea arma nu este de airsoft. Daca indesam un arc de 200 de metri pe secunda si folosim bile din rulment, imi pare rau dar nu poate fi considerat airsoft. Poate legea o va permite, intr-o anumita masura, dar in nici un caz terenurile de joc nu vor fi de acord.

Bilele de airsoft prezinta greutati intre 0.12g si 0.43g, posibil si mai grele. Pot fi folosite culori de toate felurile, verde, albastru, negru, maro, camuflaj, roz, galben si multe altele. Majoritatea bilelor utilizate pe terenul de airsoft sunt albe, pentru ca?… sunt cele mai vizibile, evident, si pentru ca in majoritatea cazurilor denota o calitate superioara. Contrat tuturor parerilor, cele mai invizibile bile sunt cele maro si verzi, nu cele negre.

Reprezentand esenta jocului de airsoft, bilele de airsoft reprezinta si secretul performantelor optime. Atunci cand sunt utilizate bile de calitate superioara, replica va performa optim, iar noi vom fi multumiti de performantele sale si ale noastre. Bilele de slaba calitate pot afecta grav integritatea replicii si performantele sale.

Bilele au mai multi parametri ce trebuiesc urmariti cu mare atentie:

Sfericitatea bilei. Aici treaba este simpla, daca tot se cheama bila sau sfera, ar trebui sa fie rotunda de jur-imprejur. Ca si avantaje nu pot spune decat ca trebuie sa fie sferice si atat. In caz contrat, pot aparea probleme legate de infundarea lor pe teava interna a replicii, alimentare problematica din incarcator si precizie slaba sau deloc.

Finisarea exteriorului bilelor. Este bine ca bilele sa fie cat se poate de netede. Cu cat vor fi mai mate cu atat vor ajunge mai dificil in camera de hopup blocandu-se in incarcatoare.

Uniformitatea structurii interne. Prin procesul minutios de fabricatie bilele pot avea un interior corect structurat si uniform repartizat, generand astfel o traiectorie cat de cat dreapta SAU –  pot avea un interior descentrat, deseori datorita unei bule de aer si astfel vor devia intr-un fel de-a dreptul aberant si inexplicabil.

Rezumand ceea ce am spus pana acum; bilele trebuie sa fie sferice, netede si echilibrate. Adevarul gol golut este ca absolut toate marcile si tipurile de bile vor avea probleme la toate aceste capitole DAR, un mare dar, unele vor avea rezultate proponderent mai bune iar altele proponderent mai slabe.

Pentru a beneficia de performantele maxime ale bilelor de airsoft, pe langa alegerea bilelor ce proponderent trag mai bine, mai pot fi realizate cateva actiuni de imbunatatire a performantelor.

Aceste operatiuni sunt destinate acelor jucatori ce deja au innebunit cautand performanta perfecta si distanta minima de angajare este de la 60 de metri in sus.

Splarea bilelor. Bilele de airsoft vor fi acoperite intotdeauna cu resturi de materiale ce au fost utilizate in procesul de fabricatie. Spalarea bilelor poate fi realizata cu apa si sapun iar la sfarsit sterse cu un prosop ce nu lasa scame. Dupa care, depozitate intr-un recizient perfect uscat. La sfarsit adaugati in recipient si o punga de silicagel ca sa fie totul bine.

Strecurarea bilelor. Diametrele bilelor de pe piata pot varia intre 5.85 mm si chiar 6.02 mm. Ideal ar fi sa avem bile de acelas diametru pentru a beneficia de aceeasi viteza si deci, precizie mai buna. Exista pe piata site din metal cu diametre exacte 5.95-5.96-5.97…etc ce pot face minuni. Adevarul este ca aceste site nu sunt foarte comune… pacat.

Evitarea contaminarii bilelor. Nu, nu este vorba de ceva radioactiv ci pur si simplu de uleiuri, praf sau alte substante. Este preferabil ca atunci cand alimentam cu bile sa evitam pe cat posibil sa punem mana pe ele sau sa le varsam in recipiente ce credem noi ca sunt curate sau daca s-au varsat in geanta noastra tactica, sa le adunam, “ca oricum nu le-am tras…sunt bune… “. Odata contaminate, precizia replicii va scade si este posibil ca alimentarea replicii sa aibe de suferit. Ca sa evitam contaminarea bilelor este bine ca pe langa evitarea contactului sa pastram incarcatoarele curate si pe cat posibil degresate, deasemenea si camerele de hopup, gumele de hopup si tevile interne cat se poate de curate.

Toti factorii de mai sus reprezinta picaturi de performanta ce impreuna pot avea un impact remarcabil.

Va recomand sa va ganditi foarte atent la modul de joc practicat si sa nu exagerati cu detaliile de mai sus decat daca este cu adevarat cazul.

Va urez toate cele bune si vant slab pe teren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =