Prima replica de airsoft.

De care? Cum ? Cat ? De ce ?

Intrebarea vesnica a incepatorilor va ramane “ce jucarie sa-mi iau?”. As vrea sa vorbesc putin despre alegerile in ceea ce priveste prima replica de airsoft. Atentie, acest post nu se numeste “Ce este airsoft-ul”

Sa incepem cu inceputul. Pentru a putea practica acest sport avem nevoie o replica de airsoft si de accesoriile esentiale pentru ca aceasta sa functioneze.

Sa o luam pe rand. Pe piata exista replici si replici, mai ieftine si mai scumpe, cu un raport bun calitate-pret sau mai putin bun. Asemenea tuturor obiectelor si aparatelor in lumea larga, cu cat sunt mai scumpe tind sa fie mai calitative din anumite puncte de vedere.

Replicile de buget fac fix acelas lucru ca si replicile high end. Trag cu bile. “Uau ce surpriza” toata diferenta de bani consta in “Cum trag” si “Cat trag”.

“Cum trag”, se imparte in precizie, putere, distanta, cadenta, sunet si alte caracteristici.

“Cat trag” reprezinta in pare parte perioada de functionare atat naturala cat si in situatii dificile.

O mare parte a diferentei intre replicile ieftine si cele scumpe o face “Cat trag”. Producatorii investesc timp si cercetare in crearea unor materiale mai rezistente si a unor design-ul mai avantajoase. Aceasta investitie costa bani. Bani ce sa regasesc in produsul final.

O sa incerc sa exemplific situatia comparand-o cu industria auto. Avem doua masini; Un Hyundai si un Mercedes. Modele asemanatoare ca si clasa, ambele ating o anumita viteza maxima aproximativ egala si poate ca ambele au aceeasi putere/acceleratie. Ambele prezinta un oarecare comfort asemanator si beneficiaza de aproximativ aceleasi dotari. Dar totusi, Mercedes vs Hyundai ?… Cine considera ca nu exista nici o diferenta este rugat politicos sa isi reorienteze atentia catre alta parte a internetului.

Trecem o idee mai departe.

Absolut toti incepatorii tind sa gandeasca: “Imi iau o jucarie ieftina ca sa vad despre ce este vorba si dupa aia ma mai vad eu”. Realitatea pe terenul de airsoft demonstreaza incontinuu ca o mare parte a “incepatorilor” aleg sa practice in continuare acest sport si brusc fraza “…dupa aia mai vad eu…” bate la usa. Deci, avem o replica de buget (bani cheltuiti) si dorim o replica mai buna.

Replicile de buget si chiar o parte din mainstream tind sa fie livrate cu cam tot ce este necesar pentru a exploata replica. Incarcator pentru bile, acumulator si incarcator pentru acumulator. Unele furnizeaza chiar si curele de sustinere, bile, ochelari de protectie si alte accesorii. la scurt timp dupa achizitie veti constata ca acumulatorul din pachet nu este cel mai grozav acumulator si tot asa cu toate accesoriile, fiind astfel nevoie de achizitionarea unui acumulator de schimb sau altul mai bun, un incarcator pentru bile de rezerva sau alt tip. Un incarcator pentru acumulator mai bun, care sa nu mai strice acumulatorii pentru ca au fost uitati la incarcat si tot asa.

O parte a replicilor mainstream si replicile high end sunt livrate fara foarte multe accesorii, in general un incarcator hi-cap sau unul mid-cap pentru bile si cam atat. Producatorii mari isi dau seama ca nu este convenabil pentru utilizatori sa plateasca bani pentru niste produse care probabil nu corespund cu cerintele lor, punand la dispozitie separat o gama de acesorii.

Daca se realizeaza un calcul elementar veti constata ca o replica de buget continand accesorii + accesorii de schimb de calitate tinde spre aceeasi bani cu o replica mainstream neaccesorizata + setul de accesorii de calitate achizitionate separat.

Nu vreau sa fiu inteles gresit. Daca am un anumit buget si nici un leu peste, ma incadrez in ce am si cu asta basta. Daca exista sansa sa pun de-oparte mai mult, o sa mai astept sa-mi iau varianta mai convenabila pe termen lung.

Si acum vesnicele dispute.

“Replica mea de 400 lei trage mai bine decat replica ta de 2000 lei !”…

Aici ma simt obligat sa dau exemplul cu masinile. Ok Hyundai-ul tau fuge cu 260 la ora si Mertanul fuge cu 240. Asa si ?…

“Bine dar am vazut replici scumpe care au fost mai proaste din mai multe puncte de vedere decat replicile ieftine.”…

Cate? 1..2.. 5 din cate ? Preponderent replicile mai scumpe ofera un randament mai bun decat replicile de buget. Da exista si exceptii, sunt replici de lux care dau chix grav de tot. Asta imi aduce aminte de domnul acela care si-a cumparat nu stiu ce Audi de lux si dupa o perioada de utilizare si-a scris pe ea “Am ce-a mai proasta masina”, evident fiind foarte nemultumit de ea. Asta nu inseamna ca Audi sunt slab calitative.

Sfaturile de baza in achizitionarea unei prime replici trebuie sa fie cam asa:

Prima replica trebuie sa fie o replica care sa placa mult utilizatorului ca si aspect in primul rand dar si ca randament oferit. Pe piata platforma M4 face legea, este papusa Barbie a pietei.┬áMajoritatea accesoriilor sunt destinate acestei platforme si acest lucru nu vad sa se schimbe prea curand. Pe plan secund sunt platformele AK iar pe locul 3 raman MP5-urile. Evident pe locuri mai inferioare vin platformele precum G36, AUG, SIG, si altele. Va sfatuiesc sa nu incercati sa contestati aceasta ordine decat dupa ce ati cercetat piata internationala. Faptul ca in “Cucuietii din Deal” jucatorii de airsoft joaca doar cu o anumita platforma nu inseamna ca aia este Dumnezeu si gata.

Cand achizitionati replica aveti grija ca in ciuda aparentelor preferate, totusi sa existe si componente de schimb pe piata. Nu de alta dar sunt cateva replici pe piata care daca s-au stricat sunt numai bune de agatat pe paoplie sau de mestecat in smantana.

Cercetati cu atentie clasa de jucator din care doriti sa faceti parte; Asalt, DMR, Lunetist, Pistolar sau altele. Chiar daca va place o anumita clasa, incercati sa fiti realisti. Este greu pentru cineva 5XL sa joace rolul de asalt. Nu ca ar fi imposibil, Doamne-fereste. Dar la scurt timp se va simti dezavantajat.

Daca va place actiunea, incercati sa puneti in cosul de cumparaturi si o baterie de rezerva si cateva incarcatoare. Nu de alta dar nu vad pe nimeni sa alerge mult si sa traga putin. In principiu cine alearga mult, trage mult, papa baterii si bile.

Mare atentie la alegerea clasei de jucator. Diferenta intre performantele replicilor claselor nu este teribil de mare. Daca doriti sa jucati DMR/Lunetist fiti sigur ca va fi cel putin un Asalt cu un AEG care sa va tina capul la cutie. Clasa de joc trebuie in primul rand sa fie dorita/ravnita ca principiu. Daca pun in mana unui Lunetist desavarsit un AEG performant o sa fie macel pe terenul de airsoft.

Omului de asalt trebuie sa il placa actiunea, sa nu stea 2 secunde intr-un loc, “Peste tot unde ma duc, trag si fug… trag si fug”

DMR-ul are grija ca partea de asalt sa nu aibe vre-o surpriza, tinand capetele adversarilor la cutie.

Lunetistul se uita din pom sau de undeva de sus peste tot terenul si are grija atat de avansarea echipei de asalt cat si a echipei DMR.

Mitraliorul nu trebuie stie decat sa apese tragaciul si sa poata tine 10 kg atarnate de gat si sa mai si tinteasca in acelas timp.

Si tot asa cu alte clase de joc.

Ca si sfat final. Mare grija la fiabilitatea jucariei alese, deseori este cel mai important aspect. Mare grija la clasa de joc aleasa, daca nu se potriveste cu conditia fizica degeaba. Luat o foaie un pix si un calculator si calculati ca pe termen lung, totalul sa dea bine. Nu cumparati legati la ochi (fara informatii specifice).

One Comment on “Prima replica de airsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 12 =