NiMh sau LiPo ?

Orice jucator de airsoft trebuie sa poata recunoaste diferentele intre NiMH si LiPo, oricand, oriunde. Trebuie sa stie de ce utilizeaza acel tip ales de acumulator.

Orice jucator de airsoft ar trebui sa cunoasca diferentele intre acumulatorii de tip NiMH si LiPo utilizati impreuna cu replicile de airsoft. Cand, cum si de ce…

Nu cred ca are rost sa intru un detaliul fenomenelor fizico-chimice ce stau la baza acumulatorilor, nu de alta dar nu prea are rost. Ne referim strict la caracteristici. In acest fel va fi mai simplu de inteles anumite principii.

Acumulatorii NIMH sau pe larg Nichel Metal Hidrid reprezinta celule reincarcabile evident bazate pe Nichel. Aceste celule individuale au o tensiune nominala de 1.2V si in airsoft se regasesc sub forma de pachete de celule. Cele mai utilizate sunt cu 7 celule adica 8.4V si 8 celule adica 9.6V. Ce trebuie retinut despre acesti acumulatori este ca au o tensiune maxima ce nu trebuie depasita in momentul incarcarii si o tensiune minima sub care nu trebuie sa scada in timpul descarcarii. Tensiunea maxima este de aprosimativ 1.4V per celula iar cea minima este de aproximativ 1V.

2-3aa_nimh__51273.1405417288.1280.1280

Facand un calcul simplu putem constata ca un pachet de 7 celule are o tensiune maxima de 9.8V si o tensiune minima de 7V. Un pachet de 8 celule are o tensiune maxima de 11.2V si o tensiune minima de 8V.

acumulator_g_p_9.6 g_p_nimh_9.6_crane g_p_nimh_9.6-1200_compact_mini_2_

Pai 8.4V sau 9.8V ?!?…

Stiu, e putin dificil. Am zis ca un pachet cu 7 celule are o tensiune maxima, imediat dupa reincarcare, de 9.8V iar dupa putin timp se stabilizeaza in jurul valorii de 8.4V iar cand ajunge la 7V se poate considera descarcata. La fel si cu acumulatorii de 9.6V.

Acumulatorii LiPo sau Litiu Polimer. Evident utilizeaza Litiu si reprezinta o mica parte a erei moderne. Acumulatorii utilizati in airsoft reprezinta asemenea acumulatorilor NiMH pachete de celule. Ideea este umpic mai simplificata. Celulele LiPo sunt ceva mai generoase si prezinta o tensiune nominala de 3.7V. Asadar cele mai utilizate pachete au 2 si 3 celule. Adica 7.4V si 11.1V.

302

Asemenea acumulatorilor NiMH, acumulatorii LiPo au o tensiune minima si o tensiune maxima. Cea minima este de aproximativ 3V iar cea maxima este de aprox. 4.2V. Putem rezulta ca pachetele cu 2 celule au o tensiune maxima de 8.4V si o tensiune minima de 6 V iar pachetele de 3 celule au o tensiune maxima de 12.6V si o tensiune minima de 9V.

g_p_lipo_11.1-1200_compact_deans_1_ a2a_11-1200_1_

Iar acum diferente intre cele doua modele de acumulatori.

Curentul furnizat:

In momentul sarcinii acumulatorii NiMH funrizeaza curentul necesar intr-o perioada de timp mai lunga fata de acumulatorii LiPo, care ofera brusc curentul necesar. Se poate spune ca urmare ca acumulatorii LiPo sunt ceva mai “brutali”. Deseori acumulatorii de LiPo de 7.4V ofera o cadenta mai mare decat un acumulator NiMH de 8.4V tocmai datorita ratei de descarcare mai mare.

Incarcarea acumulatorilor:

Acumulatorii NiMH tind sa aibe memorie de incarcare. Aceasta memorie de incarcare se traduce relativ simplu. Pentru a functiona corect, celulele au nevoie de un ciclu de incarcare-descarcare complet, fapt ce consuma timp, dispozitive speciale de descarcare si nervi. Celulele LiPo pot fi incarcate aproximativ in orice stadiu a capacitatii lui.

Indiferent de tipul acumulatorului, o incarcare peste valoarea maxima va strica in mod incontestabil acumulatorul. Asadar este nevoie de dispozitive de incarcare prevazute cu detectia incarcarii.

Avand in vedere necesitatea unui ciclu complet al acumulatorilor NiMH se recomanda descarcare (daca este cazul) cu un dispozitiv de descarcare. In majoritatea cazurilor incarcatoarele cat de cat mai bune sunt prevazute cu functie de descarcare.

Acumulatorii LiPo necesita incarcatoare speciale ce verifica si echilibreaza individual tensiunea in fiecare celula.

NICIODATA NU INCARCATI ACUMULATORII LIPO CU INCARCATOARE DESTINATE NIMH !  si invers…

Utiizarea/Descarcarea:

In ceea ce priveste descarcarea excesiva este sensibil subiectul. Este destul de greu de tinut evitenta descarcarii in timpul jocului. Acumulatorii mai mici de 7.4V LiPo si 8.4V NiMH nu mai functioneaza odata ce au ajuns la descarcare. In cazul acumulatorilor de 11.1V LiPo si 9.6V NiMH, acestia pot alimenta replica chiar si sub pragul minim, aici fiind nevoie de un soi de alarma sau utilizare cu responsabilitate. Atunci cand se observa scaderea drastica a cadentei sa inceteze utilizarea lui.

discharge

Acumulatorii tind sa se descarce singuri in timp. Asa fac ei… Acumulatorii NiMH mai mult iar LiPo mai putin, dar tot o fac. Un acumulator proaspat incarcat in 2-3 luni este bun de reincarcat. Exista in ambele cazuri tensiuni de depozitare ce sunt in jurul jumatatii capacitatii acumulatorilor.

Alte particularitati:

Avantaje NiMH:

– sunt mai prietenosi cu replicile
– rezista cu succes la o usoara supraincarcare
– rezista cu succes la o usoara supradescarcare
– rezista relativ bine la socuri mecanice

Dezavantaje NiMH:

– nu le plac diferentele de temperatura (odata cu scaderea temperaturi scade si capacitatea lor)
– au nevoie de ciclu de incarcare-descarcare
– datorita neglijentei incarcarii tind sa aibe o durata de viata mai mica decat LiPo

Avantaje LiPo:

– furnizeaza o tensiune constanta mare inca din prima fractiune a inchiderii contactului
– durata de viata mai mare decat NiMH (contestabil)- pot fi incarcati cam in orice statiu al capacitatii lor
– functioneaza bine chiar si cu temperaturi scazute
– dimensiuni reduse si forme care mai de care

Dezavantaje LiPo:

– nu rezista cu succes la supraincarcare (se umfla in pene)
– nu rezista cu succes la supradescarcare (se umfla in pene la prima incarcare)- nu rezista cu succes la socuri mecanice (se umfla…)

Ideea de baza este relativ simpla. Acumulatorii LiPo sunt mai moderni si prezinta unele avantaje. In functie de necesitati trebuie ales corect acumulatorul replicii. Mare grija in timpul manipularii acumulatorilor LiPo deoarece acestia pot lua foc si chiar exploda, fiind astfel foarte periculosi. Acumulatorii NiMH pot fi utilizati cu succes in medii ostile si incarcati/utilizari corect pot oferi o durata de viata chiar impresionanta.

Indiferent de situatie, recomand cu caldura achizitionarea din prima secunda a unui acumulator “destept”. Chiar daca acesta costa mai mult, pe termen lung va oferi o durata de viata mai mare acumulatorilor dumneavoastra datorita functiilor avansate de incarcare si descarcare a mai multor tipuri de acumulatori.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + twenty =