Mosfet

Ce este acela MOSFET ? La ce foloseste ?

Toti jucatorii de airsoft au auzit la un moment dat de acest “mosfet” sau daca nu, o sa auda la un moment dat. In secunda doi gandul este,… “Trebuie sa-mi pun si eu unul, nu de alta dar suna bine”. Sa ne ducem umpic la radacinile acestui termen ciudat.

Mosfetul este la baza un tranzistor, pardon, o componenta electronica ce are rol de contact. Prin aplicarea unui curent electric mic mosfetului, acesta poate realiza transportul unui curent electric mare.

10349-01

Acum ca am inteles ce este acela un mosfet ar trebui sa intelegem cum functioneaza instalatia electrica a unei replici de airsoft electrice.

Exista un acumulator de curent electric, un connsumator si instalatia electrica capabila sa transporte si sa dozeze curentul electric intre cele doua componente. In ciuda dimensiunilor mici ale acumulatorilor, curentii electrici in timpul sarcinii, atunci cand tragaciul este apasat, este destul de mare. 15-20 Amperi, chiar pana la 40 Amperi. Toata instalatia electrica trebuie sa conecteze in siguranta si sa asigure transportul unui curent electric mare. Totul este pus in sarcina cablului electric, ale conexiunilor precum papuci si mufe dar in primul rand in sarcina contactului.

La inceputuri, replicile de airsoft functionau la viteze mult mai mici si astfel si necesitatea de putere si alimentare era mai mica. Functionau cu acumulatori NiCd de 7.2V si 8.4V. Totul era bine, frumos si pasnic. In ziua de astazi replicile au viteze mari si necesitatea de putere si alimentare a crescut si ea. Acum sunt utilizati acumulatori de 8.4-9.6V NiMh si chair 11.1V LiPo cu descarcari mari si lucrurile nu mai sunt chiar asa roz pentru componentele interne.

mosfet_mod_1

Contactul clasic:

UL-PT-SW-V2-16633

Acest contact este simplu prin definitie si forma dar destul de complicat ca si functoinare. La inceputul actionarii lui, instalatia electrica este supusa unui soc electric anormal pana cand suprafata contactului este indeajuns de mare sa poata asigura curentul necesar functionarii. Dupa ce contactul s-a stabilizat totul este ok. Acest aspect se traduce printr-un raspuns al tragaciului ceva mai lent si consum mare de curent.

Avantaje:

– instalatia electrica este foarte simpla
– protejeaza motorul impotriva unui soc electric, motorul va avea o durata de viata mai mare
– pret scazut al instalatiei electrice

Dezavantaje:

– scade autonomia acumulatorului
– raspuns al tragaciului slab

Contactul electronic “Mosfet”:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Acest contact este realizat de catre o componenta electronica capabila sa conecteze instant alimentarea de consumator. Nu mai exista suprasarcina anormala pe instalatie iar timpul de raspuns al tragaciului are de castigat. Problema este ca instalatia este “bruscata” si motorul tinde sa cedeze mai usor. Deseori montarea unui mosfet complica instalatia electrica fapt ce creste sansele ca ceva sa cedeze datorita unui scurt-circuit sau a unei izolatii slabe.

Avantaje:

– raspuns bun al tragaciului
– autonomie buna a acumulatorului

Dezavantaje:

– instalatie electrica complicata
– scade durata de viata a motorului
– pret ridicat al instalatiei electrice

Problema de baza este ca mosfetul trebuie utilizat atunci cand este necesar si atat. Nu este nevoie de mosfet intr-o jucarie cu consum mic spre mediu de curent. Contactul clasic isi face treaba foarte bine iar cand cedeaza costa o nimica toata. Cand replica are un consum mare spre foarte mare de curent, poate ca ar fi cazul pentru un mosfet.

“De care ?”

Pe piata exista mai multe forme de mosfeti; simplu, cu franare activa, cu pornire usoara, cu posibilitatea de programare a numarului de bile trase si a cadentei si asa mai departe.

Mosfetii simpli, sunt acei mosfeti care inlocuiesc punctul de conexiune al contactului existent.

AirsoftPro-Mini-Mosfet-new-detail1  picossr3-1_hq-800x800

Mosfetii cu franare activa, pe langa functia standard au capabilitatea de a opri partea mecanica a replicii intr-un anumit punct specific prin franare motorului (mare consumator de motoare)

mosfetwrappedwn9 1

Mosfeti avansati, cu posibilitati vaste de programare; cadente, moduri de foc, controlul amanuntit al timpilor gearbox-ului si asa mai departe.

merfy0_512  ascu-gen3-2014-version2-3

Un mosfet poate schimba complet “aerul” replicii. Totodata exista mari sanse sa creasca costurile de intretinere. Este foarte important ca inainte de montarea unui mosfet sa se stie clar daca este nevoie de asa ceva. Daca utilizati acumulatori LiPo nu este neaparat necesar sa utilizati mosfet. Evident in functie de consumul de curent. O replica bine optimizata poate functiona foarte bine cu contact normal chiar si alimentata cu LiPo cu 11.1V. Un mosfet cu active breaking poate deregla timpii gearbox-ului generand un set complet noi de probleme.

Ca si comparatie financiara; exista cazuri in care este mai ieftin sa inlocuiesti un contact pe an decat sa investesti bani in mosfet, piese si sa inlocuiesti un motor pe an.

Concluzie. Nu va aruncati la mosfet fara un motiv clar.

6 Comments on “Mosfet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − 11 =