Mort sau nu ?

Airsoft, un sport bazat pe un principiu simplu dar complicat.

Airsoft-ul, prin natura lui este un sport bazat pe onoare si fair play. In ultimele doua cuvinte zace esenta acestui domeniu. Onoare… Fair play… Sa trecem la subiect.

Ecuatia este simpla si nici nu prea vad de ce si cum s-ar complica. Te loveste bila… zici mort si cam atat. Oare sa existe un sens mult mai profund ? Bineinteles ca exista.

Nimic nu este mai frustrant decat sa vrei sa bei ceva dintr-un pahar gol. Adica pur si simplu sfideaza rolul acelui pahar. De ce mai exista pahar-ul?… Aceeasi intrebarea poate avea rost atunci cand vorbim de airsoft. Deci de ce tragem cu bile unii in altii daca nu se intampla nimic? Excluzand acea parte de oameni ce adora sa se autoflageleze, chiar nu prea vad rostul. Copil fiind, obtineam cam aceleasi rezultate jucand somatea… “som som som… mort”. Trebuie sa recunosc ca acele crengi sub forma de pistoale nu aveau nevoie de intretinere sau consumabile.

Acum avem fel de fel de replici ale armelor adevarate, capabile sa traga cu bile din plastic de mici dimensiuni menite sa replice insasi actiunea lor, ale armelor reale. Deci sa recapitulam: pasul 1 tragi cu bile in oponent si pasul 2 este ca oponentul sa confirme atunci cand bilele il ating.

Ce se intampla cu oponentul atunci cand nu confirma bilele pe care le tragi spre el ? Pai, mai intai se poate sa ratezi si gata. Se poate ca oponentul sa nu simta bilele care il ating si in ultimul rand sa nu vrea sa recunoasca loviturile.

Cand vine vorba de ratarea oponentului cred ca se poate intelege destul de clar de ce se intampla. Bilele cantaresc cat un rahat de musca iar vitezele lor de pornire sunt oarecum egale cu ale unui stranut (100 de metri pe secunda). Distantele de angajare sunt in general intre 1 si 40 de metri iar la cea mai mica adiere a vantului bila poate devia semnificativ. La o distanta de 40 de metri sunt foarte mari sansele sa nu ochiesti mare lucru. Mai ales atunci cand gafai de oboseala.

Atunci cand bilele ajung la oponent si acesta nu simte, ar trebui sa ii acordam cateva sanse in aceasta privinta. De ce ? Pe scurt, creierul din dotarea oponentului nu poate accepta in prima instanta ca nu poate simti bile atunci cand il lovesc. Majoritatea oamenilor au o vorba pentru ce-i care nu prea simt… Ne-simtiti. Eu prefer sa folosesc “neatenti” sau “neantrenati”. Este nevoie de mult antrenament ca sa iti dai seama ca cineva trage spre tine si ca este nevoie de iti ascuti auzul si vederea ca sa realizezi daca bilele lui ajung la tine sau prin preajma ta si sa iti acorzi ragaz sa simti aceste bile, daca este cazul. Daca la inceput aceste persoane vor avea parte de atentionari prietenesti la un moment dat nu o sa tina figura. In orice caz merita sanse. In general cam toti incepatorii risca sa sufere de “neatentie”.

Cea mai joasa speta de jucatori este aceea care voit fura bile si astfel sfideaza insasti rostul acestui sport. Deci chiar daca ajung bilele la ei, din varii motive aleg sa nu recunoasca loviturile. Scopul acestor nerecunoasteri poate varia de la indeplinirea misiunii pana la lenea de la merge la punctul de pornire sau inviere. Aceste persoane trebuiesc identificate, confirmat acest aspect si eliminate cat mai repede posibil.

De ce spun identificate? Nu cred ca cineva este capabil sa afirme in gura mare “Eu nu recunosc bile”, in general acesti indivizi sunt identificati de alti indivizi ce sa plang altor indivizi si tot asa pana cand un individ, nou, oarecare, ajunge sa auda despre cineva ca fura bile si risca sa il acuze pe nedrept. Tocmai de aceea trebuiesc identificati corect. Trebuiesc dovezi concrete si sigure despre acest fapt inainte sa aruncam cacat in saracul jucator.

Problema cea mai mare este ca oricand un nemuritor, ca sa isi salveze pielea beneficiaza de replica: “Domle’ nu am simtit nimic… jur pe rosu”, mda… bine… ce sa zic, nu a simtit saracul. Nu va panicati, exista si dovezi clare. Atunci cand ii sar ochelarii de la ochi si el se adaposteste linistit sau cand geme de durere, sunt semne clare.

Trecand peste orice alt aspect legat de nerecunoasterea bilelor sa siti ca nu este un capat de tara daca x sau y nu a recunoscut o bila nevinovata. “Oricum a stat in santu ala toata ziua si nu a incurcat pe nimeni”. Problema este atunci cand apar arogante grele la adresa misiunii principale a jocului. Sa treci printr-un foc combinat a 4 jucatori experimentati si sa le iei steagul din fata iar la sfarsit sa afirmi ca toti trag stramb, asta inseamna sa fii mafiot.

Pe cealalta parte a ecuatiei, a celor ce trag bile si aici pot aparea probleme. In general un jucator poate acuza alt jucator ca nu a recunsocut bile din cauza ca i s-a parut ca bilele lui au ajuns la el. Termenul este nimeritor si exista sanctiuni aproape la fel de aspre precum la nemuritori. Nu-i problema, ca si in cazul nemuritorilor. Acesti nimeritori vor fi la un moment dat identificati si corectati sau eliminati.

Din punctul meu de vedere exista o solutie pentru aceste doua inconveniente, ca totul sa decurga mai bine si fara prea multi nervi:

  • atunci cand tragi spre cineva si acesta nu a spus mort, inseamna ca bilele tale nu l-au atins si gata.
  • atunci cand cineva te acuza ca te-a luat, admite faptul ca exista sanse sa nu fi simtit bilele.

Oricine respecta aceste doua reguli de aur va reusi sa isi pastreze starea de zen sau… sa capete una in timpul jocului. Este greu, stiu, dar merita.

 

6 Comments on “Mort sau nu ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − four =