Incarcatoare pentru bile destinate replicilor de asalt AEG.

Unul din aspectele esentiale in jocul de airsoft este reprezentat de incarcatoarele replicilor de airsoft. Sau mai pe romaneste “acolo unde se baga bilele”. Mai intai va trebui sa intelegem cate tipuri de incarcatoare exista si prin ce se deosebesc ele.

Cele 3 mari categorii de incarcatoare sunt:

Hi-cap

Prescurtarea lui Hi Capacity, in traducere “de mare capacitate”. Asa cum sugereaza si denumirea ele pot inmagazina o cantitate relativ mare fata de celelalte tipuri de incarcatoare. 150 – 300 – 600 – 1000 de bile. Principiul de functionare este bazat pe un arc intern ce trebuie incordat periodic pentru a alimenta cu bile replica. Dupa incordare acest arc va alimenta singurel o perioada de timp. In general aceste incarcatoare sunt prevazute o usa/trapa/dop prin care sunt alimentate bilele intr-un spatiu intern dupa care incordat arcul care in majoritatea cazurilor este o roata dintata. Si dai si dai si dai… si tragi si traci si tragi si iar dai si iar tragi. Ati inteleg mecanismul. Ele pot fi fabricate atat din metal cat si din plastic. Un lucru este cat se poate de clar. Atunci cand te deplasezi bilele vor zdrangani destul de zgomotos. Exista si incarcatoare ce se pot incarca prin tragerea repetata a unui snur, scazand timpul de incordare a arcului sau incarcatoare ce se incarca cu o cheita, cam ca in desenele animate.

qweqwewqe2 Internal Mechanisms (Small)

Mid-cap

Prescurtarea lui Mid Capacity, in traducere “de capacitate medie”. Aceste incarcatoare pot inmagazina o capacitate medie de bile. 60 – 90 – 120 – 200 de bile. Principiul de functionare este simplu; prin orificiul pe unde in mod normal se alimenteaza replica cu bile, se realizeaza incarcarea lui. In interiorul sau exista un canal prin care trece un arc, arc ce are rolul de a tine sub presiune bilele si a le alimenta atunci cand este necesar in replica. Spre deosebire de incarcatoarele Hi-Cap, incarcatoarele Mid-Cap nu produc zgomot atunci cand utilizatorul se deplaseaza si furnizeaza aproape intreaga incarcatura de bile dintr-o singura bucata. Ele pot fi fabricate atat din metal (doar exteriorul) cat si din materiale plastice. In majoritatea cazurilor interiorul va fi realizat din materiale plastice, ca bilele sa nu fie afectate de frecarea cu peretii incarcatorului. Ce trebuie avut grija este ca in momentul alegerii incarcatorului sa putem opta pentru incarcatoarele ce se pot desface pana la ultimul surub pentru a putea fi curatate efficient. Incarcatoarele Mid-Cap turnate sunt extreme de greu spre imposibil de curatat correct. Spre deosebire de incarcatoarele Hi-Cap, incarcatoarele Mid-Cap necesita un dispozitiv aditional pentru a il incarca. “BB Loader” sau pe romaneste “alimentator de bile”. In acest alimentator bilele de intro-baga printr-o usita/trapa speciala, dupa care pompate prin singurul orificiu pe care-l au incarcatoarele.

5ddwq2  BI-M6-XL-SpeedLoader-470rd-5

Low-cap

Este destul de clar ca aceste incarcatoare pot inmagazina o cantitate foarte mica de bile, deseori asemanatoare cu armele reale. 20-30-pana pe la 75 de bile. Modul de fabricatie si asamblare este cam la fel cu incarcatoarele mid-cap deci multe nu sunt de spus.

Ca sa evidentiez mai usor diferentele intre aceste incarcatoare voi incerca sa sumarizez pro si contra.

Avantajele incarcatoarelor Hi-cap:

 • Capacitate mare de inmagazinare.
 • Posibilitatea unui foc sustinut fara reincarcare.
 • Revizie/curatare rara.

Dezavantajele incarcatoarelor Hi-cap:

 • Odata ce se consuma din incarcatura vor crea mult zgomot, deranjant.
 • Incarcarea periodica a arcului.
 • Mecanism complex de actionare.

Avantajele incarcatoarelor Mid-cap:

 • Dupa alimentare nu mai necesita incordarea niciunui arc pana la terminarea incarcaturii.
 • Nu produc zgomot de nici un fel in nici un caz.
 • Mecanism simplu de actionare.

Dezavantajele incarcatoarelor Mid-cap

 • Capacitate redusa a bilelor inmagazinate.
 • Necesitatea unui dispozitiv aditional pentru reincarcare.
 • Necesita revizie/curatare destul de des.

Ca si recomandari as putea adauga:

Recomand incepatorilor sa joace cu incarcatoare hi-cap, ca sa poata invata mai repede ochirea si folosirea replicii de airsoft si pentru ca sunt oarecum mai simplu de exploatat… oarecum. Consider ca in majoritatea cazurilor incarcatoarele mid-cap vor fi superioare celor hi-cap dar sunt si exceptii clare. Inainte de achizitionare incercati sa verificati si sa testati compatibilitatea incarcatoarelor cu replica dumneavoastra. Exista mari sanse ca datorita incompatibilitatii sa genereze misfeed, blocaje sau chiar sa nu alimenteze cu bile replica. Nu incercati intotodeauna sa alegeti incarcatoarele ce stau fixe, nu este tocmai bine ca incarcatoarele sa stea fixe, trebuie si este recomandat sa aibe un oarecare joc (nu excesiv evident). Asemenea tuturor celorlalte categorii de produse din viata dumneavoastra, sau a altora…, cu cat vor fi mai scumpe cu atat vor tinde sa fie mai bune. Seturile de incarcatoare din plastic turnate (de unica folosinta) sunt bune fix atunci cand aia sunt toti banii de care dispuneti. Vor merge o perioada dupa care vor fi bune de fabricat supoti pentru replici. Indiferent de tipul incarcatorului, acestea trebuie sa se demonteze cat mai simplu pentru a putea fi curatate corect si astfel exploatate o perioada indelungata de timp.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + seven =