HopUp

Efectul de HopUp exista pentru a oferi bilei de airsoft o distanta de zbor cat mai mare. Cu cat acest efect este mai pronuntat, in teorie, cu atat bila ar trebui sa ramana mai mult timp in aer.

Voi vorbi unpic despre acel efect pe care putini reusesc sa-l pronunte corect dar pe care orice jucator sau amator de airsoft trebuie sa-l cunoasca si sa-l inteleaga pe deplin. Este vorba de efectul de Hop Up pronuntat “hap ap” in tradecere mot-a-mot “hop in sus”.

Efectul de HopUp exista pentru a oferi bilei de airsoft o distanta de zbor cat mai mare. Cu cat acest efect este mai pronuntat, in teorie, cu atat bila ar trebui sa ramana mai mult timp in aer.

Acest efect are la baza un fenomen fizic numit Magnus. Definitia spune cam asa:

“O sfera care se rotește în raport cu axa sa și situat într-un fluid față de care are o mișcare de translație pe o direcție perpendiculară pe axă. Datorită fortelor de frecare (vascozitate), sfera antrenează straturile de fluid din vecinătatea sa, în sensul mișcării sale de rotație.”

Efectul_Magnus

Ar cam trebui sa ma opresc aici cu explicatiile fizice si sa continui cu actiuena mecanica pentru realizarea acestui efect. In orice caz, pentru ce-i de doresc sa isi scrie lucrarea de licenta pe tema asta, puteti incepe de aici.

Efectul de hopup se realizeaza cu ajutorul unei bucati de cauciuc numita Guma de Hop Up, plasata in majoritatea cazurilor in capatul tevii interne pe unde sunt alimentate bilele. Deasemenea in majoritatea cazurilor gumele de Hop Up si sistemul de actionare sunt fixate intr-un siste numit Camera de Hop Up.

DSC_0066

Sa luam cel mai comun exemplu de camera de Hop-Up si anume ce-a destinata platformelor M4.

DSC_00662

In sectiunea de mai sus se pot observa mai toate elementele amsamblului.

Camera de Hop Up. Dupa cum am spus, este raspunzatore cu asigurarea fixarea ansamblu la locul sau. Teava interna + Guma + Sistem de alimentare + Altele. Exista si camere de Hopup din mai multe piese dar cu acelas scop. Sa asigure guma de Hop Up pe pozitie si sa regleze nivelul de Hop Up.

Aceste camere de Hop Up pot fi realizate din materiale metalice sau plastice. Nu exista o lege care sa puna ca cele metalice ar fi mai bune decat cele din plastic dar per total cele metalice furnizeaza performante mai bune. Datorita posibilitatii de prelucrare mai bune a materialului. Plasticul are tendinta de a genera bravuri sau deformari nedorite, ceva mai mult decat metalul. Un aspect pozitiv al camerelor din plastic este ca favorizeaza alunecarea bilelor in pozitie, frecarea fiind mai redusa.

ps02442-BD eng_pl_Metal-hop-up-chamber-for-M14-Series-1152204117_3 Echo1M4MetalHop CAG36Hop

Guma de Hop Up. Dupa cum se intelege este fabricata din materiale gumate, cauciuc, silicon si alte plastice moi. Aceasta componente are 3 roluri. Sa fixeze pe pozitie Bila de airsoft pentru a fi propulsata. Sa generege efect de Hop Up si sa etanseze sistemul de propulsie. In mare parte aceste gume au forma cilindrica si se monteaza pe teava interna. Exista evitent si cazuri in care gumele de Hop Up sunt din mai multe bucati, chair montandu-se se separat de teava interna (precum replicile GBBR).

866 index

Nub. Aceasta piesa apasa propriuzis pe guma de hopup generand efectul de Hop Up. Majoritatea camerelor de Hop Up functioneaza cu acest Nub. Este fabricat din materiale moi, cauciu, plastic, silicon, dar exista si cazuri in care nub-ul este rigid. Acest nub poate avea forma diferite, cilindric, punte, H, W, sau alte ciudatenii sau aratari. In principiu se cauta un nub care sa genereze o forma cat mai simetrica pe guma de Hop Up in raport cu axa verticala a ansamblului pentru a genera un efect constant si in primul rand drept. Mai exista si situatiiin care Nub-ul este corp comun cu parghia de reglaj.

APS-X_03

O mare parte a problemelor legate de traiectoria bilelor si viteza replicii are legatura cu guma de Hop Up. Fie ca este montata gresit, este turnata stramb, este rupta , uzata si alte inconveniente.

Parghia de reglaj. Aceasta parghie este piesa ce apasa Guma de Hop Up care imprima efectul bilelor. Parghia de reglaj este actionata la randul sau fie de Roti dintate excentrice sau alte parghii sau surubele menite sa ofere un reglaj cat mai exact deseori pe axa verticala.

Bine bine dar cum se generaza efectul de Hop Up ?

E simplu. Cand bila trece prin dreptul sectiunii de cauciuc, prinde efect de rotatie iar cu cat sectiunea de cauciuc este mai proeminenta cu atat nivelul de Hop Up este mai mare.

Cat nivel de Hop Up ?

Atat cat bila sa aibe o traiectorie cat mai dreapta si cat mai lunga. In funcite de preferintele utilizatorului este cu sau fara bolta generata. Aparent senzatiei ca o traiectorie cu bolta are o raza mai mare de actiune, este putin fals. Distanta castigata este mult prea mica pentru a renunta la o traiectorie dreapta ce poate fi combinata eficient cu un sistem de ochire. Mare atentie ! Un nivel exagerat de Hop Up poate bloca bila pe teava, avaria guma de Hop Up sau chiar gearbox-ul.

Efect hopup

Nivelul de Hop Up este diferit in functie de greutatea bilelor utilizate. Cu cat bilele sunt mai usoare cu atat vor putea fi ridicate mai usor, generand un efect de Hop Up mai mare, fiind astfel nevoie de reducerea nivelului de Hop iar cu cat bilele sunt mai grele, evident, este nevoie de mai mult Hop.

Oricine trebuie sa fie capabil sa isi regleze propriul Hop Up corect si eficient. Este o actiune precum legatul la sireturi si mersul pe bicicleta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 + 12 =