GBB

Ce reprezinta replicile cu functionare pe baza de Gaz si cum se deosebesc ele de cele cu functionare electrica.

Termenul GBB si GBBR inseamna Gas Blow Back si Gas Blow Back Rifle. In traducere mioritica “Pusca cu actionare pe baza de gaz cu recul”. Exista o denumire extrem de populara si stiintifica a intregii extresii “Pe gaz”.

Spre deosebire de suratele lor AEG-urile, care folosesc puterea curentului electric. Replicile Pe Gaz, se folosesc evident, de gaz pentru a functiona.

Cum ?

Sa o luam cu inceputul, prima intrebare ar trebui sa fie “De care?”

Majoritatea gazelor utilizate sunt derivate din Propan sau alte gaze fine cu propietati asemanatoare, destinate exclusiv utilizarii in domeniul airsoft-ului. Mare atentie, alti derivati ale altor gaze nu sunt compatibile cu replicile de airsoft. Pur si simplu nu au compozitia chimica necesara pentru a functiona. Asadar nu incercati, Butan, Nitrogen, Azot, Aer, Parfum, Sprei de contacti sau alte minunatii ale naturii. Nu o sa mearga corect si pace, sau daca va functiona probabil va fi pentru utltima data pentru replica sau mai rau pentru utilizator.

Deci… cum?

Daca replicile AEG si cele manuale se bazeaza pe comprimarea si destinerea repetata a unui arc elicoidal, replicile pe gaz se bazeaza pe utilizarea putin cate putin a unui gazului inmagazinat, aflat sub presiune.

Gazul este inmagazinat prin intermediul unei valve intr-un spatiu destinat lui si este evacuat cu ajutorul unei alte valve. Valva prin care se umple se numeste valva de admisie sau pur si simplu de umplere iar valva prin care gazul este eliberat se numeste valva de evacuare. Practic inima replicilor pe gaz o reprezinta valva de evacuare care este atent calibrata si actionata de un “percutor” asemenea armelor reale, actionat la randul sau de un resort atent calibrat pentru a elibera o anumita cantitate de gaz la fiecare actionare.

Replicile pe gaz tind sa semene mai mult cu armele adevarate decat o fac cele electrice. Aici ma refer in special la replicile prevazute cu recul. Sunetul produs in momentul armarii si a actionarii contine multe clinc-uri metalice si poc-uri ce seamana cu actionarea armelor reale.

Exista replici ale pistoalelor, armelor mari; SMG, Asalt, DMR si alte categorii. Jucatorii de airsoft tind spre gaz datorita realismului oferit de recului imitat, a modului de armare/actionare si a simplitatii mecanismelor. Din pacate aceste replici pe gaz sufera de cateva incoveniente. Unul mare ar fi pretul per bila trasa, mult mai mare decat in cazul replicilor electrice dar si al inconsistentei puterii furnizate. Aceasta inconsistenta se traduce in precizie slaba a bilelor trase.

“Inconsistenta puterii furnizate… Huh ?”

Gazul este propria lui victima. Este extraordinar de dependent de temperatura de lucru. Cu cat temperatura scade, cu atat scade si eficienta lui, propietatile fizice si chimice se altereaza iar mecanismele de actionare ingheata. Prin simpla lui utilizare temperatura lui scade datorita principiului de laminare.(cu ajutorul acelulas principiu functioneaza frigiderele) Ca si concluzie, daca temperatura mediulu ambiant este sub 15’C deja nu mai functioneaza corespunzator si chiar daca afara este foarte cald utilizand excesiv replica, rezulta acelas efect.

Un efect rezultat se numeste Cooldown si de obicei se ajunge la blocarea intregului ansamblu si evacuarea violenta a intregii cantitati de gaz datorita blocarii valvei in pozitie deschisa din cauza inghetului acesteia.

Pe piata existe numerosi producatori de gaz de airsoft care mai de care interesati sa creeze un gaz care sa inghete mai greu oferind o autonomie de functionare mai mare. In conpozitia lor exista compusi meniti sa imbunatateasca ungerea mecanismelor interne prevenind inghetarea lor si usurand actionarea mecanica. Exista expresia “Gaz mai puternic”, “Gaz slab”.Un gaz mai puternic spre deosebire de unul mai slab reuseste sa genereze o putere mai mare a bilei actionate. Cand temperatura mediului ambiant este scazuta, gazul mai puternic are de castigat in fata gazului mai slab reusind sa actioneze eficient mai multe bile.

Exista jucarii care necesita gaz mai slab pentru functionare si jucarii ce au nevoie de un gaz puternic pentru a functiona corect. Indiferent de caz, iarna gazul mai puternic are de castigat. Mare grija, atunci cand este cald nu utilizati gaz puternic impreuna cu replici gandite pentru gaz slab deoarece acestea in majoritatea cazurilor se vor uza prematur si chiar ceda catastrofic.

Sa luam ca exemplu pistoalele marca Tokyo Marui care se stie ca utilizeaza gaz 134a/144a, un gaz slab. Ele functioneaza bine cu acest gaz atunci cand este cald afara. Cand este frig nu mai functioneaza chair atat de bine. Utilizand un gaz mai puternic precum Green Gas-ul, pistolul va castiga performanta. Pistoalele ce in conditii optime de temperatura functioneaza cu Green Gas, iarna cam dau rateuri, aici au de castigat replicile capabile sa functioneze si cu CO2, dar deja intram in subiectul altui post.

Concluziile sunt ca replicile pe gaz sunt mult mai asemanatoare armelor adevarate fiind preferate de impatimitii mil-sim dar performantele lor sunt inferioare replicilor electrice in ceea ce priveste costurile de exploatare, precizie si autonomie de exploatare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =